Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako si vybrať menič napätia

Rozdelenie meničov podľa typu napätia

1. Meniče DC/DC

Slúžia na zmenu jednosmerného napätia vyprodukovaného solárnym systémom na požadované jednosmerné napätie. Napr. DC 48V na DC 12V.

2. Meniče DC/AC

Slúžia na zmenu jednosmerného napätia napr. 12V na striedavé napätie 230V, ktoré vyžaduje väčšina spotrebičov.

Rozdelenie meničov podľa použitia

1. On-Grid (sieťové) meniče

Menič napätia je zapojený medzi solárnymi panelmi a elektrickou sieťou. Pri nadprodukcii je možné využiť prebytočnú energiu: 1. použitím limitera a obmedzením výroby energie, 2. použitím regulácie prebytkov, napr. presmerovaním elektriny do bojler, 3. zaslaním energie do distribučnej siete.

2. Off-Grid (ostrovné) meniče

Systém, bez zapojenia do distribučnej siete. Menič napätia je napojený na batériu, preto je napojený medzi batériou a domácnosťou.

3. Hybridné meniče

Využíva sa pri zapojení do siete, ako aj na batériovú zostavu. Hybridné meniče prednostne využívajú energiu z batérií, avšak pokiaľ sa batérie vybijú na určitú hranicu, prepnú na AC sieť, z ktorej potom čerpajú potrebnú energiu. Väčšina hybridných meničov obsahuje v sebe už aj regulátor. Niektoré hybridné meniče dokážu pracovať aj na ostrovnom princípe, to znamená že nepotrebujú AC sieť.

Rozdelenie meničov podľa zapojenia

1. Klasický menič

Tento typ meniča monitoruje a optimalizuje iba skupinu solárnych panelov ako celku. Ak je jeden solárny panel neustále v tieni, značne to ovplyvní výkon celej zostavy. Preto pri návrhu dbáme na to, aby sme solárne panely inštalovali na optimálne miesto, kde je počas celého dňa slnečné žiarenie na celej zostave.

2. Mikromenič

Jeden mikromenič sa zapojí iba k jednému solárnemu panelu. Výhoda využitia mikromeničov je monitorvanie a optimalizácia jednotlivých panelov v zostave. Pri použití mikromeničov v systéme treba počítať s tým že su oveľa nákladnejšie a nastáva problém s riadením prebytkov.

Rozdelenie meničov podľa fázy

1. Jednofázový

Využíva sa hlavne pri menších ostrovných systémoch, kde nie je potrebné napájanie trojfázových motorov (miešačka, čerpadlo, cirkulárka a atď.)

2. Trojfázový

Využíva sa v rozsiahlejších systémoch, najmä nad 5000W. Spotrebiče sú rozdelené na tri samostatné ističové obvody.

Čistý sínus vs. modifikovaný sínus

Menič napätia s čistým sínusovým napätím

Takýto menič dodáva „čistejšiu“ energiu. Čiste sínusové meniče dodávajú podobný alebo lepší výstupný výkon ako bežná elektrická sieť. Veľa domácich spotrebičov ma 10-násobne väčší nábehový výkon ako ich menovitý výkon. Z tohto dôvodu ľudia preferujú meniče napätia s čistým sínusom.

Menič napätia s modifikovaným sínusom

Sú lacnejšie ale dodávajú menej kvalitný výstup, vďaka ktorému niektoré spotrebiče nebudú fungovať alebo sa môžu poškodiť. Najohrozenejšie sú spotrebiče ako napríklad čerpadlá, chladničky, počítače a televízory. Tieto meniče často spôsobujú zhoršenú kvalitu zvuku a videa.

Ako si vybrať správny menič napätia

Vstupný výkon

Pri výbere meniča dbajte na to aby bol schopný zniesť vstupný výkon produkovaný fotovoltaikou. Pri mikromeničoch je to jednoduchšie, pretože presne viete, koľko vám jeden solárny panel vyprodukuje energie. Pri klasickom meniči, ktorý je napojený na uzol solárnych panelov v sérii, musíte počítať s výkonom všetkých panelov zapojených v tomto uzli.

Vstupné napätie

Každý menič ma rozsah pracovného napätia. Pri výbere meniča musíme vedieť, aké napätia nám vyrába solárny systém. Ak váš systém vyrába 12V a vyberiete si napr. sínusový menič napätia Phoenix 24, ktorý pracuje s 18,4 až 34V, menič nebude pracovať.

Účinnosť

Táto hodnota značí koľko energie vie systém využiť bez strát. Najlepšie hodnoty sú medzi 94 až 96%

Teplota

Pri výbere meniča je potrebné si premyslieť kam ho umiestnite. Odporúčame meniče umiestňovať na najchladnejšie miesto, aké máte k dispozícii. Pri veľmi slnečných dňoch fotovoltický sysstém produkuje maximálny výkon, no slnko zahrieva celý dom. Pri výbere zlého umiestnenia sa menič bude zahrievať a efektívnosť sa značne zníži.

Z našej ponuky vyberáme

0%