Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako si vybrať regulátor nabíjania solárnych batérií

 Rozdelenie regulátorov nabíjania

V súčasnej dobe, kedy stále viac ľudí prechádza k udržateľnejším zdrojom energie, sa solárne batérie stávajú neoddeliteľnou súčasťou ekologicky zameraných domácností a podnikov. Ich schopnosť uchovávať energiu získanú zo slnečných panelov umožňuje efektívnejšie využívanie obnoviteľnej energie počas celého dňa. Avšak kľúčovým prvkom tohto procesu je regulátor nabíjania solárnych batérii, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri riadení nabíjacieho cyklu a zabezpečuje optimálne výkony a životnosť batérie.

Výber správneho regulátora nabíjania solárnych batérii je rozhodnutím, ktoré má výrazný dosah na efektívnosť celého solárneho systému. S množstvom dostupných možností a technologických riešení sa stáva tento proces komplexným a vyžaduje hlboké pochopenie potrieb a parametrov vašej solárnej inštalácie.

PWM regulátor nabíjania

PWM regulátory nabíjania sú najrozšírenejšie solárne regulátory, u ktorých je pre dosiahnutie optimálneho dobíjacieho napätia nutné, aby bol panel na 12V zložený zo 36 článkov, panel na 24V zo 72 článkov. Pre použitie tohto regulátora nabíjania musí byť napätie batérie a solárneho panelu rovnaké. Tento regulátor nabíjania je vhodný iba pre malé systémy s nízkym napätím. Všeobecne sa odporúča použitie PWM regulátora pri systémoch do 200W. Pri použití kombinácie PWM regulátora a panelu výkonnejšieho ako 200Wp dochádza k veľkým stratám

MPPT regulátor nabíjania

MPPT regulátory nabíjania sú moderné solárne regulátory, ktoré oproti PWM dosahujú až o 30% väčšieho výnosu zo solárneho panelu. Ďalšou výhodou je, že dokážu regulovať aj vysokonapäťové solárne panely. Regulátor u týchto panelov dokáže s vysokou účinnosťou spracovať vyššie napätie (až do 250VDC) na potrebné dobíjacie napätie pre 12V, 24V alebo 48V batérie. Panely tak môžeme zapojiť aj do série. Ak máme systém s rozdielnými napätiami batérie a panelov, musíme využiť MPPT regulátor. MPPT regulátory nabijú batérie oveľa rýchlejšie ako PWM regulátory.

 Ako si správne vybrať regulátor nabíjania

🪫

Spotreba

Ak potrebujete vašou solárnou energiou napájať celú domácnosť odporúčame použiť MPPT regulátor. MPPT zvládne rýchlejšie nabiť batérie, je účinnejší a vie regulovať rozdielne napätia medzi batériou a panelmi

💰

Rozpočet

Ak máte nižší rozpočet, solárny panel ktorý má výkon menej ako 200Wp a plánujete napájať iba spotrebiče s malým odberom odporúčame PWM regulátor. MPPT regulátory sú vďaka svojím výhodám drahšie.

🌡️

Teplota

Teplota ovplyvňuje účinnosť regulátorov nabíjania. PWM regulátory sú účinné pri vyšších teplotách. MPPT regulátory naopak vyžadujú umiestnenie v chladnejšom prostredí pre dosiahnutie najlepšej účinnosti. Zistilo sa že pri chladnom počasí (0°C) sa môže účinnosť MPPT regulátora zvýšiť až o 30%.

0%