Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako si vybrať solárnu batériu

Solárne batérie slúžia na uskladnenie elektrickej energie, primárne vyrobenej zo solárnych panelov, ktorá nie je spotrebovaná v okamihu jej vzniku.Výhodou použitia batérií v solárnom systéme je, že počas noci, zamračeného počasia alebo nadmerného odberu dokážu poskytnúť dodatočnú potrebnú energiu (vzhľadom na ich kapacitu).

V solárnom systéme sa môže nachádzať aj niekoľko vzájomne prepojených batérií. Na nabíjanie batérií zo solárnych panelov je potrebný regulátor nabíjania.

Batéria na fotovoltaiku

Na trhu máme nespočetné množstvo typov batérií na fotovoltaiku. Autobatérie, lodné batérie atď. Veľmi dôležité pri výbere správnej solárnej batérie je pochopiť, že NIE KAŽDÁ BATÉRIA JE ROVNAKÁ!

Systém s obnoviteľnou energiou vyžaduje hlboko-cyklovú batériu, to znamená že sa batéria môže hlboko vybiť na dlhšiu dobu. Autobatérie sú navrhnuté aby dodali krátky výboj energie na naštartovanie auta, po naštartovaní dobíja batériu alternátor. Preto sa autobatérie aj pri ich dostupnosti neodporúčajú používať v solárnych systémoch.

Typy solárnych batérií

Najdôležitejšie parametre pri solárnych batériách sú počty cyklov, kapacita a napätie batérie. Našim zákazníkom vždy odporúčame batérie na báze lítia, ktoré majú oveľa väčšiu životnosť, sú ľahšie a kompaktnejšie.

Olovené batérie sú používané vo fotovoltaike na dom i iné objekty dlhé roky. V porovnaní s inými batériami majú krátku životnosť a vydržia menej cyklov. Ich výhodou je však nízka cena. Pre ľudí, ktorí potrebujú veľa uloženej energie alebo záložný zdroj, preto môžu byť olovené batérie dobrá voľba.

🔋

Údržbová olovená batéria

Nazývaná aj trakčná. Pri používaní vylučuje plyn, preto miestnosť musí byť dobre vetraná. Musí sa kontrolovať aspoň raz za mesiac a pravidelne dopĺňať destilovanou vodou. Údržbová olovená batéria je najlacnejší typ batérie na fotovoltaiku, ale vyžaduje pravidelnú údržbu.

🪫

Bezúdržbová olovená batéria

Ak nemáte čas na údržbu batérií, bezúdržbové batérie sú pre vás lepšou možnosťou. Tieto batérie majú väčšiu cyklickú životnosť ako údržbové solárne batérie. Na výrobu tohto typu batérií sa používa gél alebo AGM.

🧰

Lítiová batéria

Väčšina moderných solárnych systémov používa lítiové batérie. Nevýhodou je vyššia cena oproti oloveným. Na druhej strane však majú väčšiu životnosť, netreba ich udržiavať a sú efektívnejšie.

⚡ Väčšina lítiových batérií má 10 ročnú záruku a mnoho z nich vydrží aj po záruke. Olovené batérie by ste počas 10 rokov museli 2-3 krát vymeniť za nové.

Koľko batérií potrebujem na solárny systém?

Prvým krokom je zistiť koľko elektrickej energie spotrebujete. To môžete zistiť na faktúre od dodávateľa elektrickej energie alebo meračom spotreby. Pokiaľ spotrebujete 10 kWh elektrickej energie denne, potrebujete batérie, ktoré vám toľko energie dodajú. Pri výpočtoch musíte počítať aj s faktormi ako účinnosť batérie, hĺbky vybitia (DoD) a ďalšie.

Pri výbere veľkosti batérií myslite do budúcnosti, pretože rozširovanie batériovej zostavy je náročné a neefektívne. Ak rozširujete zostavu starých olovených batérií novou batériou, nová batéria na fotovoltiku sa prispôsobí kapacite a charakteristikám starej zostavy, čo znamená, že po pripojení nová batéria okamžite zostarne.

Výpočet potrebnej kapacity solárnycvh batérií

Pokiaľ viete koľko energie spotrebujete použite tento výpočet na zistenie výslednej kapacity batérií.

Ako príklad vypočítame kapacitu batérií pri spotrebe 10 kWh za deň.

1. Pripočítajte faktor účinnosti batérie (80% olovené a 95% pre lítiové)

o Olovené: 10 kWh x 1.2 (80% účinnosť)

o Lítiové: 10 kWh x 1.05 (95% účinnosť)

2. Pripočítajte hĺbku vybitia (DoD) (50% pre olovené a 80% pre lítiové)

o Olovené: 10 kWh x 1.2 x 2 (50% DoD)

o Lítiové: 10 kWh x 1.05 x 1.25 (80% DoD)

3. Pripočítajte ďalšie straty energie spôsobené meničom napätia a regulátorom nabíjania (všeobecne 5-10%)

o Olovené: 10 kWh x 1.2 x 2 x 1.05 (5% ztráta)

o Lítiové: 10 kWh x 1.05 x 1.25 x 1.05 (5% ztráta)

Pri použití olovených batérií a spotrebe 10 kWh denne potrebujeme minimálne 25.2 kWh kapacity.

Pri použití lítiových batérií a spotrebe 10 kWh denne potrebujeme minimálne 13.8 kWh kapacity.

Tieto čísla sú minimálna kapacita vašej zostavy batérií. Vaše solárne panely musia byť navrhnuté tak, aby vám solárnu batériu vedeli počas spotreby dobíjať.

💡Pri nabíjaní olovených batérií treba brať ohľad na to, že sa odporúčajú nabíjať a vybíjať pri maximálnom prúde 20% z hodnoty celkových ampérhodinách. To znamená pokiaľ máme batériu 100Ah odporúčame ju kvôli životnosti nabíjať a vybíjať pri max. prúde 20A.

Prevod na Ampérhodiny

Na prevod kapacity (kWh) do ampérhodin použite jednoduchý vzorec - kapacita (kWh) delené nominálne napätie (V) batérie.

Olovená batéria - 25.2kWh / 12V = 2.1 Kah = 2100Ah

Lithiová baterie - 13.8kWh / 12V = 1.15kAh = 1150Ah

0%