Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako si vybrať solárny panel na karavan?

Cestovanie karavanom prináša slobodu objavovať nové miesta, krajiny a dobrodružstvá na cestách. A aby sme to ešte zlepšili, technologické inovácie prinášajú nové spôsoby, ako vytvárať pohodlie a nezávislosť pri cestovaní. Jedným z najpôsobivejších riešení sú solárne panely pre karavan, ktoré využívajú bohatstvo slnečnej energie na napájanie vašich zariadení a uľahčenie života na cestách.

Prečo si vybrať solárny panel pre karavan?

♻️

Obnoviteľnosť

Slnko je nekonečný zdroj. Nemožno ho vyťažiť ako ropu. Slnečné lúče sa ako zdroj energie môžu využívať nekonečne a nemusíte sa báť zdražovania energií.

💰

Ušetrenie peňazí

Kúpa solárnych panelov je ako predplatiť si elektrické účty na 30 rokov (dĺžka záruky solárneho panelu). Solárna energia pri dobrom zapojení môže znížiť účet za elektrinu na 0€.

🕊

Nezávislosť

Ak žijete v odľahlej oblasti zapojenie elektriky môže byť veľmi drahé až nemožné. Solárne panely vyprodukujú elektrickú energiu tam kde sa neviete napojiť do elektrickej siete.

🛠️

Udržateľnosť

Solárne panely znižujú záťaž na životné prostredie. V časoch kedy dávame našemu životnému prostrediu zabrať ľudia preferujú zelenejšie riešenia ako sú napríklad solárne panely.

Koľko panelov budem potrebovať?

Najdôležitejšie je vedieť výkon solárneho panelu, napríklad môžete mať 3 panely po 100W ktoré sa rovnajú 300W výstupu alebo iba jeden panel s výkonom 300W. Prvým krom je preto zistiť koľko energie (kWh) mesačne spotrebujete. Túto informáciu nájdete na elektrickom účte alebo vďaka meračom spotreby. Na základe vášho využitia elektrickej energie si zvolíte počet a výkon panelov.

Príklad spotreby v karavanu

- chladnička 80L - 250 Wh / 24hod

- nabíjení mobilu / tabletu - 6 Wh

- nabíjení notebooku - 60 Wh


Celkovo 316 Wh za deň

Cena za Watt

Cena za Watt je najužitočnejší údaj pri kúpe najvýhodnejšieho solárneho panelu.

Napríklad:

solárny panel Longi 375Wp pri cene 179 € stojí 0,48 € za Watt. V porovnaní so solárnym panelom Victron Energy 175Wp pri cene 125,90 € stojí 0,72 € za Watt.

Pre najvýhodnejšiu cenu solárneho panelu vydeľte cenu solárneho panelu výkonom (Wp) aby ste správne ohodnotili solárny panel.

Typy panelov pre karavan

  • Pevné - pevne solárne panely sú odolnejšie a lacnejšie

  • Flexibilné - ľahšie, tenšie a jednoduchšie sa inštalujú, nevýhodou je slabé odvetranie ktoré spôsobuje väčšie straty pri horúcom počasí, tiež sú menej odolné ako pevné a väčšinou drahšie

  • Montované - produkujú elektrinu aj počas jazdy, nezaberajú miesto vo vnútri karavanu

  • Prenosné - možnosť umiestniť kamkoľvek po zaparkovaní

Technológia článku solárneho panelu

Monokryštalický panel

  • Najefektívnejší

  • Odolný

  • Zaberá menej miesta

  • Zväčša drahší.

Polykryštalický panel

  • Cenovo dostupnejší

  • Odolný

  • Dostupný vo väčších hodnotách Watt

Amorfný panel

  • Menej efektívny ako kryštalický

  • Produkuje energiu na miestach, kde môže dochádzať čiastočnému zatieneniu panela

  • Veľmi odolný

  • Drahší

 Účinnosť

Hodnota účinnosti solárnych panelov vyjadruje, koľko slnečného svetla vie daný solárny panel previesť na využiteľnú elektrickú energiu. Pri výbere efektívneho solárneho panela je prijateľný rozsah 15% až 22% účinnosti.

Viac účinné solárne panely môžu byť drahšie, to však umožňuje využiť 20 panelov namiesto 24 so zachovaním rovnakého výstupu. Ak máte obmedzené miesto na inštaláciu solárneho systému, účinnejší solárny panel vám pomôže ušetriť miesto.

Záruka

Záruku pri solárnych panelov rozdeľujeme do dvoch skupín:

• Záruka na výkon

• Záruka na výrobok

Záruka na výkon zaručuje vyprodukovanie elektrickej energie pri akceptovateľnej percentuálnej hodnote. Štandardná záruka na výkon zaručuje že solárny panel vyprodukuje pri najmenšiom 80% výkonu po 30. rokoch.

Ak kúpite 300W solárny panel po 30 rokoch by mal vyprodukovať najmenej 240W.

Záruka na výrobok vás chráni pred defektami produktu a ďalšími problémami s panelmi.

Pri správnom výbere solárneho panelu môžete dosiahnuť maximálnu účinnosť a výkon vášho solárneho systému, čo vám umožní nielen šetriť peniaze na dlhú dobu, ale aj prispieť k ochrane životného prostredia. Pokiaľ máte problém vybrať si tie najlepšie solárne panely pre vašu strechu, poraďte sa s odborníkmi na fotovoltaiku!

0%