Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako vybrať solárne nabíjačky

Neustály vývoj solárnej technológie - fotovoltiky zlepšil jej využitie, funkčnosť a efektivitu. Týmto sa zvýšila dostupnosť solárnych nabíjačiek a je zabezpečený široký výber týchto produktov. Sprievodca nákupom solárnej nabíjačky vám môže pomôcť pri kúpe vhodného pomocníka pre vaše potreby.

Načo sa pred kúpou zamerať?

Pri výbere solárnej prenosnej nabíjačky by ste mali vziať do úvahy typ zariadenia, ktorý chcete nabíjať. Môžu to byť 5V USB mobilné zariadenia alebo 12V akumulátory. Veľmi dôležitý údaj je kapacita batérie, ktorú chcete nabíjať. Tomu je potrebné prispôsobiť výber solárnej nabíjačky. Je potrebné si zvážiť, ako často budete vaše zariadenie potrebovať nabíjať (čím častejšie, tým výkonnejšia solárna nabíjačka). Ak budete solárnu nabíjačku používať pri náročných expedíciách, je dôležité sa zamerať aj na hmotnosť nabíjačky.

Mali by ste sa zamyslieť aj nad tým, akým spôsobom chcete vaše zariadenie nabíjať. Môžete ho nabíjať na priamom slnku (solárna nabíjačka bez integrovanej batérie) alebo si zadovážiť solárnu nabíjačku s internou batériou. Výhoda takejto nabíjačky je, že energiu získanú počas dňa môžete využiť aj po zotmení.

Solárne nabíjačky s výstupom USB 5V

Najpopulárnejšie solárne nabíjačky majú 5V - USB výstup, vhodný na nabíjanie vašich mobilných zariadení. Najčastejšie sa jedná o smartfóny, kamery, fotoaparáty, audio zariadenia, MP3 prehrávače, GPS navigácie atď.

Solárne nabíjačky s integrovanou batériou

Tieto solárne nabíjačky dokážu uložiť energiu do integrovanej batérie. Túto energiu viete využiť, aj keď slnečné žiarenie nie je práve na dosah. Pri tomto type nabíjačky môžete brať do úvahy aj kapacitu batérie vášho zariadenia. Tým si určíte správnu kapacitu solárnej nabíjačky pre nabitie vášho zariadenia.

Solárne nabíjačky na priame nabíjanie

Solárne nabíjačky bez integrovanej batérie sú určené na priame nabíjanie zo slnečného žiarenia. Solárny článok musí byť dostatočne výkonný na to, aby dokázal nabíjať batériu žiadaného zariadenia. Pri tomto type nabíjačky je hlavným parametrom výstupný prúd nabíjania. Ten ovplyvňuje rýchlosť nabíjania. Minimálna rýchlosť nabíjania by mala byť aspoň 0,3 - 0,5A. Vyšší štandard je nabíjanie rýchlosťou 1A a super rýchle nabíjanie je pod prúdom aspoň 2A.

Flexibilné solárne nabíjačky

Tieto solárne nabíjačky sú vyrobené z tenkovrstvových materiálov, aby mohli byť poskladané a zložené pre ideálne skladovanie a prenos. Ich váha býva nízka, čo je ideálne pre turistov. Keďže nemávajú vnútornú batériu, výkon solárneho článku musí byť dostačujúci na nabíjanie zariadenia počas priameho slnečného žiarenia.

Solárne nabíjačky olovených batérií 12V

Samostatnou kategóriou sú solárne nabíjačky 12V olovených batérií. Najčastejšie využitie je dobíjanie a udržiavanie 12V akumulátorov, autobatérií, trakčných batérií, batérií motocyklov, osobných vozidiel, karavanov alebo lodí. Je ideálna práve tam, kde nie je prístupný iný zdroj elektrickej energie.

Batérie osobných vozidiel prirodzene strácajú energiu pri používaní na krátke vzdialenosti alebo počas dlhšej nečinnosti. Olovená batéria ma samovybíjací charakter a časom stráca energiu. Vtedy je ideálne zabrániť hĺbkovému vybitiu batérie pomocou solárnej nabíjačky. Solárna nabíjačka funguje autonómne a nepotrebuje žiadny zdroj elektriny. Stačí jej iba slnečné žiarenie. Tieto nabíjačky nemajú vlastnú batériu.

Množstvo elektrickej energie, ktorú solárny panel generuje, priamo závisí od viacerých faktorov

  • Veľkosť plochy solárneho panelu

  • Účinnosť solárneho článku

  • Kvalita slnečného žiarenia

  • Stupeň oblačnosti

  • Uhol dopadu slnečného žiarenia

  • Dopadajúce tiene a umiestnenie solárneho článku za sklom

Typy solárneho - fotovoltického článku a účinnosť

Amorfný článok - výhodou je, že zachytáva širšie spektrum svetla, nielen priame slnečné žiarenie. Nabíjanie je preto možné z veľkej časti aj za sklom. Nevýhodou je nižšia účinnosť: 5 - 8% a kratšia životnosť.

Kryštalický článok - polykryštalický alebo monokryštalický. Výhodou je vyššia účinnosť 10 až 16% pri priamom slnečnom žiarení a dlhšia životnosť. Nevýhodou je slabšia schopnosť absorbovania rozptýleného difúzneho žiarenia.

Solárne nabíjačky v našej ponuke

0%