Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Oplatí sa svojpomocná inštalácia fotovoltiky?

Existujú 3 základné fotovoltické systémy 

  1. Sieťový systém – v tomto prípade fotovoltické panely vyrábajú elektrickú energiu, ktorá putuje priamo do siete. Tu však neodporúčame svojpomocnú inštaláciu, kontaktujte nás pre montáž systému. 

  2. Hybridný systém – jeho súčasťou je akumulátor, ktorý ukladá vyrobenú elektrickú energiu. Viete si ju tak odložiť na neskôr a nemusíte ju ihneď použiť. 

  3. Ostrovná fotovoltika – využíva sa v prípade objektov, ktoré nie sú pripojené k elektrickej rozvodnej sieti. Napríklad, v chatách alebo záhradných domčekoch

Aký systém je vhodný pre svojpomocnú inštaláciu?

Pri svojpomocnej inštalácii sú skvelou voľbou hybridné predpripravené systémy a ostrovné (Off-Grid) systémy . Sada je zostavená a predinštalovaná odborníkmi, aby poskytovala optimálny výkon. Ten sa udáva v jednotke Wp. Vy si už iba jednotlivé komponenty sami namontujete a prepojíte. 

Umiestnenie fotovoltiky

Na Slovensku je najvýhodnejšie umiestnenie fotovoltiky na šikmé plochy so sklonom 25 – 40 stupňov, ktoré sú orientované na juh. Samozrejme, panely sa dajú inštalovať aj vertikálne (na stenu) či pod iným uhlom. Ich účinnosť však potom môže bude nižšia.

Výhody svojpomocnej inštalácie

Výhodou je nižšia cena a možnosť prispôsobiť si zapojenie panelov podľa vašich predstáv. Vyberať si môžete z viacerých riešení a je len na vás, ako ich usporiadate a kam ich umiestnite. Nebudete limitovaní balíčkovými systémami od bežných poskytovateľov.

Nevýhody svojpomocnej inštalácie

Ak chcete vedieť profesionálne inštalovať komplexnejšie fotovoltaické systémy, dobrým riešením je absolvovať školenie, aby ste v praxi vedeli, na čo si dávať pozor. Technológie idú rýchlo vpred a to, čo platilo v roku 2020, už dnes nemusí byť aktuálne. Pri paneloch je potrebné myslieť aj na uzemnenie a správne zapojenie, aby bol celý systém bezpečný a dosahoval optimálnu účinnosť. V prípade predpripravených systémov však nemusíte mať žiadne špeciálne znalosti - zapojiť ich zvládne lokálny elektrikár!

Fotovoltika v noci a v tieni

Pri fotovoltike je dôležité, aby bola čo najviac vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Pokiaľ je v tieni, vyrobí menej elektrickej energie, a teda počas noci žiadnu. Avšak zásobovať z batérie celý dom elektrinou môžete celú noc.

Ako funguje odpredaj elektrickej energie?

Odpredaj elektrickej energie je možný pri fotovoltických systémoch do 10kW. Elektráreň musí byť kompletne zlegalizovaná na odpredaj alebo zriadenie virtuálnej batérie. Kontaktujte nás pre bližšie info.

Využitie fotovoltiky.. ...................

Elektrinou z fotovoltiky sa dajú napájať aj všetky bežné domáce spotrebiče. Dokonca, viete ňou nabíjať aj elektrické vozidlá. Fotovoltická elektráreň vyrába elektrinu celý rok, no najviac vyprodukovanej energie je v období jar až jeseň.

Úspora a návratnosť investície

Vďaka fotovoltike môžete ročne ušetriť aj viac ako 40 % nákladov na energie. Návratnosť investície sa obvykle pohybuje na úrovni od 7  rokov, pričom životnosť systému je štandardne okolo 25 rokov.

Vieme vám pomôcť

Vhodný predpripravený systém vám doručíme predpripravený, takže spustenie zvládne zabezpečiť aj lokálny elektrikár. Vďaka širokej ponuke rôznych riešení nepochybne nájdete také, ktoré bude optimálne pre vaše použitie.

0%