Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Prečo elektromobil?

V našich končinách sa udomácnil pojem elektrický automobil. Elektrický automobil je poháňaný výhradne elektrickou energiou. Čerpá ju z batérie, ktorú je potrebné nabíjať v nabíjacej stanici, poprípade doma zo zásuvky. Elektromobil poháňa elektromotor. Výhodou je konštrukčná nenáročnosť a účinnosť - priemerne 3-krát vyššia ako u spaľovacích motorov.

Prečo si vybrať elektromobil?

Osádzanie elektromotora do automobilov so sebou prináša aj konštrukčné výhody. Vplyvom malého rozmeru je montovaný priamo na nápravu elektromobilu. Pri pohone 4×4 nie je potrebný kardan, pretože na obe nápravy je možné osadiť elektromotory, ktoré synchronizuje software. Pri elektromobiloch s pohonom zadnej nápravy (napr. Tesla), nie je v prednej časti a tým zväčšuje deformačná zóna pri čelnom náraze, čo vplýva na bezpečnosť posádky. V prípade tohto konštrukčného riešenia, je možné mať batožinový priestor v predu aj vzadu. Batérie sa v moderných elektromobiloch dávajú do podlahy, aby nezaberali úžitkovú plochu interiéru. Znižuje sa tým aj ťažisko a zároveň stabilitu na ceste a bezpečnosť prepravovaných osôb.

Dojazd

Elektromobily aktuálne na trhu v nižšej strednej triede majú reálny dojazd viac než 200 km. To je dostatočný údaj pre väčšinu  bežných vodičov. To znamená že sa bez problémov dostanete  do práce, s detmi do školy, na nákupy, alebo kratšie výlety v okolí. V prípade dlhšej trasy je možnosť využiť dostatočnú sieť nabíjacích staníc ako sme zvyknutí aj pri spaľovacích motoroch.

Dynamika jazdy a akcelerácia

Vďaka krútiacemu momentu aktívnemu už od prvej otáčky je akcelerácia lepšia ako porovnateľné spaľovacie motory. Vplýva to aj na bezpečnosť pretože výjazd do križovatky a predbiehanie je pomerne razantné.

Nabíjacie stanice - sieť dostupnosti nabitia

Sieť nabíjacích staníc pre elektromobily je u nás na Slovensku na vysokej úrovni, tak ako aj v západnej časti Európy. Rozostup rýchlo-nabíjacích staníc je približne každých 60km. Pomedzi tieto rýchlo-nabíjačky elektromobilov sú dostupné klasické nabíjačky o výkone cca 22kW. Dlhé trasy po Slovensku ako aj cesta do zahraničia tak nie je problém.

Dĺžka nabíjania

Dĺžka nabitia elektromobile je rôzna podľa zariadenia a relatívna čo sa času týka. V prípade nabíjania v noci doma nie je 7-8 hodín prekážka, pretože spíme. Ale na výlete, pracovnej ceste a podobne je 7 hodín nemysliteľných. Tento problém riešia výkonné rýchlonabíjacie stanice, takže za 20 minút sa elektro auto nabije na dojazd cca 270km.

Batérie elektromobilu

Podstatnými ukazovateľmi sú percentuálna stana kapacity a záruka výrobcu - predajcu. Bežnou zárukou na stratu kapacity resp výrazný pokles je cca 250tis km, alebo 8 rokov, ale konkrétne údaje závisia od konkrétnej značky, modelu, predajcu.

Ekologický dopad

Rozšírený mýtus tvrdí, že výroba el. energie pre pohon elektroauta a ekologická stopa pri výrobe sú vyššie ako u spaľovacích áut. Faktom však je, že elektromobil po vyrobení - v rámci svojej prevádzky neprodukuje žiadne emisie a začína byť ekologickejší ako bežný spaľovací automobil už po najazdení 3 000km. Problematika je však obšírnejšia a budeme sa jej venovať s samostatnom článku.

Cena

Nákupná cena elektro automobilu je všeobecne podstatne vyššia ako u porovnateľného auta so spaľovacím motorom. Ale dôležité je pozerať na prevádzkové náklady počas používania auta - tie sú výrazne nižšie. Je to zapríčinené cenou elektrickej energie oproti nafte a benzínu. Takisto konštrukcia elektromobilu je oveľa jednoduchšia bez točiacich sa elementov, prevodovky a podobne, takže náklady na výmeny a údržbu sú úplne minimalizované. No podstatné je najmä to, že vláda ponúka dotáciu pri kúpe takéhoto auta, , oslobodenie od registračného poplatku a nižšie sadzba povinného zmluvného poistenia. Dalo by sa teda zhrnúť, že elektromobily sú počas ich životnosti (najazdených km) minimálne rovnako drahé ako porovnateľné autá so spaľovacím motorom.

Hlavné výhody elektromobilu

  • priame výhody od štátu

  • minimálna údržba, prevádzkové náklady a servisovanie

  • vjazd do bezemisných zón

  • bezpečnosť posádky

  • tichý chod

  • dynamika, akcelerácia a jazdné vlastnosti

  • plynulosť jazdy

  • jednoduchšie śoférovanie - jednostupňový automat, výrazné brzdné vlastnosti vďaka rekuperácií pri brzdení

  • spoľahlivosť motora - minimum častí, čo by sa mohli pokaziť

  • dva batožinové priestory

  • vysoký dôraz na ekológiu pri výrobe

  • žiadne emisie

0%