Hľadať
Košík
menu
Hľadať
Čo hľadáte? napr. Solárne nabíjačky 12V

Ako pripraviť novostavbu na fotovoltiku?

Strecha a trasa káblovania

Pre fotovoltický systém nie je dôležitý typ strešnej krytiny, ktorú si vyberiete.

Pre vás najdôležitejšou časťou pre zabudovanie fotovoltického systému je zabezpečiť priechod v  strešnej krytine na kábel ako napríklad pri škridlovej krytine prechodová škridla teda vetracia škridla. Priechod musí byť dostatočne široký teda min. 32mm z dôvodu prechodu chráničky.

Druhým dôležitým bodom je pripraviť trasu chráničky až do technickej miestnosti, kde budú všetky potrebné komponenty pre spustenie fotovoltického systému. 

Odporúčaná veľkosť chráničky zo strechy do tech. miestnosti je 32mm.


Technická miestnosť pre menič

Ideálne umiestnenie technickej miestnosti je v blízkosti rozvodnej skrine avšak, ak takéto umiestnenie technickej miestnosti nie je možné treba pred pripraviť kabeláž z rozvodnej skrine do technickej miestnosti.

On-grid (sieťový) menič  

Technika ktorú umiestnime do technickej miestnosti nezaberie veľa priestoru nakoľko je umiestnená na stene interiéru. Plocha techniky pri sieťovom meniči v priemere zaberie cca 1m2

Odporúčaná kabeláž pri On-grid (sieťovom meniči) je CYKY 5x4 mm2 + dátový FTP kábel.

Hybridný menič

Technika ktorú umiestnime do technickej miestnosti pri hybridnom meniči zaberie viacej priestoru. Je to z dôvodu veľkého hybridného meniča, ktorý bude umiestnený na stene a počtu batérií, ktoré budú umiestnené na zemi. Pri väčšom počte batérií plocha zaberie viac miesta. Technická miestnosť v tomto prípade by mala mať v rozhraní 11°C – 25°C z dôvodu funkčnosti batérií. Tak isto je dôležité umiestniť do technickej miestnosti vetraciu šachtu alebo malé okienko.

 Odporúčaná kabeláž pri Hybridnom meniči je 2x CYKY 5x6 mm2 + dátový FTP kábel.

Technická miestnosť pre regulátor na ohrev vody

V tomto prípade nie je potrebné aby v blízkosti technickej miestnosti bola rozvodná skriňa je však dôležité, aby v blízkosti tohto regulátora bol umiestnený bojler nakoľko regulátor je teplomerom a káblom na elektrickú špirálu prepojený s bojlerom, aby sa voda dokázala ohrievať na požadovanú teplotu. Plocha tejto techniky zaberie v priemere 1m2.



Máte záujem o fotovoltický systém?

Vyplňte krátky dotazník a my vám spravíme ponuku na mieru.

0%